Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta!

Kiitos kaikille tästä vuodesta! Suurkiitos tärkeästä työstänne. Olette tehneet työttömille Suomea paremmaksi paikaksi. Välillä, kun kuulee teidän hankkeistanne, tuntuu, että itsekin haluaisin päästä mukaan osaksi toimintaa. Niin se pitääkin olla. Te autatatte tekemään elämisen ja elämän monipuoliset mahdollisuudet näkyviksi ja osaksi ihmisten kokemusta. Annatte työttömillekin mahdollisuuden hengähtää. Osalle ikkuna avautuu johonkin aivan uuteen, kun ikkunat ovat olleet pitkään kiinni. Enemmän valoa, kuin ikkuna näyttää – sehän oli TVY:n miete. Pätee edelleen.

Ilmastonmuutos puhuttaa Shelliä

Muutamat viime viikon kuulumiset haluan tässä joulumielen sekaan heittää. Shell järjesti viime viikon alussa mielenkiintoisen skenaariopalaverin. Mukana oli edustettuna eri edustajia suomalaisesta ja laajemmin skandinaavialaisesta yhteiskunnasta. Kanadasta ja Singaporestakin oltiin tultu… porukkaa oli noin 20-30 henkeä. Skenaariopalaverissa pohdittiin, miten yhteiskunta muuttuu, kun ilmastonmuutos käynnistää erilaisia yhteiskunnallisia muutoksia.

Aika villejä skenaarioita esitettiin. Yhdessä skenaariossa Muumi Mamma johtaa maalaistuvaa ja maakuntiin jakautuvaa Suomea. Omavaraistalous kukoistaa, porukka on jakautunut pieniin ja toisistaan irrallaan oleviin yhteisöihin. Toisessa skenaariossa ns. hallitsematon maahanmuutto johtaa autoritääriseen ja konservatiivisten arvojen yhteiskuntaan, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Yhä vähemmästä materiasta väännetään kättä. Skenaarioita oli kaiken kaikkiaan kuusi, joita pienryhmissä pohdittiin.

Ilmastonmuutosta parhaiten torjumaan kykeni skandinaavinen hyvinvointivaltiomalli. Silloin pidettäisiin yhteiskuntarauhaa yllä siten, että kaikki pidetään mukana yhteiskunnassa ja yhdessä kyetään tekemään päätöksiä, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta. Hyvinvointivaltion selviytymisen kannalta tärkeintä oli, ettei hyvinvointivaltiota poliittisesti kyseenalaisteta. Keinoista, miten työllisyyttä ja sosiaalisia ongelmia hoidetaan, voidaan väitellä, muttei kyseenalaisteta sitä, että niitä asioita tulee hoitaa.

Tämä oli tietysti suomalaisittain tärkeä viesti. Joskus kuulee sanottavan, ettei sillä ole mitään väliä miten suomalaiset toimivat ilmastonmuutoksen hillinnässä, koska Suomi on pieni maa. Siihen tuli ainakin Shellin edustajalta selkeä viesti. Suomalaisia ja muita Skandinavian maita katostaan ylöspäin. Jos suhteellisen rikas Suomi voi parantaa ympäristönsuojelussa tilaansa, niin siihen pitäisi pystyä myös köyhempien maiden. Hoidamme tai jätämme hoitamatta ilmastonmuutosta omalla esimerkillämme.

Ohimennen totean vielä, että Shell laskee kuvitteellisen ilmastoveron kaikkiin hankkeisiinsa. Odottavat, että poliitikot joskus moisesta päättäisivät! Pitäisikö äänestää poliitikot, jotka kehittävät tällaisen systeemin?

Aktiivimalli puhutti EU:n rakennerahastojen kokouksessa

Viime perjantain rakennerahastojen kokouskin antoi aiheen kirjoitukseen. Kokouksen lopussa Euroopan komission edustaja, kysyi, mikä on aktiivimallin uudistamisen tilanne? Komissio on selvästi näreissään, että vaikka Suomi saa ohjelmakaudella muutamia satoja miljoonia euroja EU:n sosiaalirahastosta varoja, niin EU:n hankkeisiin osallistuminen ei täytä työttömien aktiivisuusehtoa. Tämä siitäkin huolimatta, että hankkeissa esitetään, että ESR-rahojen ansiosta syntyy uusia työpaikkoja.

Tämä on eeppinen epäonnistuminen aktiivimallin valmistelussa! Suomi tullee saamaan aiheesta virallisen nootin. Ehkä viimeistän se johtaa toimenpiteisiin epäonnistuneen ja epäinhimillisen aktiivimallin kumoamiseksi! Onhan Suomi EU:n mallioppilas.

Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle!
Jukka Haapakoski, toiminnanjohtaja

Print Friendly, PDF & Email